اختلال برانگیختگی جنسی زنان (FSAD) یا سردمزاجی با فقدان انگیزه برای شرکت در فعالیت جنسی، غیبت یا کاهش قابل توجه افکار و تصورات جنسی مشخص می شود. مطالعات نشان می دهد که بیش از ۴۰ درصد از زنان در طول زندگی خود نوعی اختلال عملکرد جنسی را تجربه می کنند.
مشکلات جنسی در زنان و مردان شایع است و در هر سنی ممکن است رخ دهد، در ایالات متحده، تقریباً ۴۰ درصد از زنان نگرانی های جنسی دارند و ۱۲ درصد مشکلات جنسی ناراحت کننده را گزارش می کنند.
اختلال برانگیختگی جنسی زنان چیست؟
افراد مبتلا به اختلال برانگیختگی جنسی زنان علاقه ای به رابطه جنسی ندارند و از نظر جنسی تحریک نمی شوند. این عدم علاقه می تواند بر زنان در هر سنی و علیرغم وضعیت رابطه آن ها تأثیر بگذارد.
فقدان علاقه به رابطه جنسی و رفتارهای جنسی به تنهایی سردمزاجی در نظر گرفته نمی شود به عبارت دیگر اختلال برانگیختگی زمانی تشخیص داده می شود که زن در طول فعالیت جنسی بی انگیزه بوده یا احساس استرس و اضطراب داشته باشد.
علائم اختلال برانگیختگی جنسی زنان
اختلال برانگیختگی زنان با فقدان کامل یا کاهش قابل توجه علاقه و برانگیختگی جنسی تعریف شده و باعلائم زیر تشخیص داده می شود:
فقدان یا کاهش علاقه به فعالیت جنسی
کاهش افکار یا تخیلات جنسی
کاهش هیجان یا لذت جنسی در تمام فعالیت های جنسی
عدم وجود یا کاهش علاقه و برانگیختگی جنسی در پاسخ به نشانه داخلی یا خارجی
عدم تجربه ارگاسم مانند گذشته
هم داروهای تجویزی و هم داروهای بدون نسخه می توانند میل جنسی، برانگیختگی، ارگاسم و درد را تغییر دهند. این داروها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بسیاری از داروهای ضد افسردگی (به ویژه مهارکننده های بازجذب سروتونین)
برخی از داروهای ضد روان پریشی (برای مشکلات روانپزشکی و همچنین اختلالات خواب)
مسدود کننده های بتا (برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود)
آگونیست ها و آنتاگونیست (برای درمان اندومتریوز یا فیبروم استفاده می شود)
چه چیزی باعث اختلال برانگیختگی در زنان می شود؟
عوارض جانبی داروها، از جمله داروهای ضد افسردگی مانند SSRI و داروهای ضد بارداری خوراکی
نوسانات هورمونی، از جمله قبل از یائسگی
مشکلات عروقی و عصبی، مانند مولتیپل اسکلروزیس
جراحی
اختلالات همزمان که باعث درد، تنش یا مشکلات فیزیولوژیکی مهم می شود.
فشار، استرس و اضطراب
افسردگی: افسردگی باعث می شود که نسبت به فعالیت هایی که قبلا از آن لذت می بردید بی علاقه شوید به همین دلیل گفته می شود که افسردگی باعث سردی زنان در رابطه جنسی می شود.
سابقه تروما
سابقه تجربیات منفی جنسی
اختلال برانگیختگی جنسی زنان
درمان اختلال برانگیختگی جنسی در زنان
درمان های پزشکی
درمانهای هورمونی، مانند چسبهای تستوسترون یا استروژن، قرصها یا کرمهای موضعی زیر نظر متخصص هورمون یا متخصص غدد تجویز می شوند.
قرص بوپروپیون (ولبوترین) یک داروی ضد افسردگی است که می تواند به عنوان جایگزین داروهای ضد افسردگی (SSRIs) تجویز گردد که باعث کاهش میل جنسی می شود.
فلیبانسرین می تواند برای افزایش میل و برانگیختگی زنان تجویز شود. این دارو به زنان کمک می کند تا بتوانند نسبت به رابطه جنسی علاقه مند شوند.
منبع:کانون مشاوران ایران-اختلال برانگیختگی جنسی زنان| علائم، علل و درمان
راهنمای خرید لباس نوزاد